Öne Çıkanlar fırtına Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi bir adım dedi Ortak Türk Alfabesinde uzlaşı sağlandı koronavirüs Devlet Bahçeli Adanada sondakika

Bu haber kez okundu.

‘Veri Maratonu’ Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

 5 ekibin katıldığı maratonda birinciye 60 bin, ikinciye 40 bin, üçüncüye ise 20 bin, katılan diğer takımlara da 10 bin TL’lik mansiyon ödülü verildi. ‘Afetler için ilçe ölçeğinde otonom örgütlenme’ projesi ile yarışmada birinci olmaya hak kazanan ekip ise Zeyrek ekibi oldu.

Tuzla Belediyesi ev sahipliğinde, Açık Veri ve Teknoloji Merkezi’nin teknik yürütücülüğü ve İstanbul Kalkınma Ajansı destekleriyle 81 ilden herkesin katılımına açık ‘Veri Maraton’u yarışması düzenlendi. Projeye katılan 12 yarışmacı, Tuzla Belediyesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde (TEKMER) 2 gün boyunca belediyenin açık veri portalını kullanarak ilçeye ve ilçedeki vatandaşa hizmet edecek projeler geliştirdi. 22 Ekim’de son bulan maratonda kazanan takımlara ödülleri teslim edildi. Tuzla TEKMER’de düzenlenen ödül törenine Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Türkiye Açık Kaynak Platformu Direktörü Sertaç Yerlikaya, KOSGEB İMES Müdürlüğü Daire Başkanı Ertuğrul Çetinkaya, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İsmail Erkan Tüzgen ve çok sayıda davetli katıldı.

“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN VERİ MARATONU DÜZENLEDİK”

Katılan tüm öğrencilere teşekkürlerine ileten Başkan Yazıcı, “Akıllı Kent Otomasyon Sistemini geliştireli çok uzun zaman olmasına rağmen 2021 yılı itibariyle İstanbul Kalkınma Ajansı’nın açmış olduğu başlıkla Açık Veri Portalını oluşturduk. Bu portalı sürekli güncel tutuyor ve belli bir konuda derdi olan vatandaşlarımızın yaşamını daha fazla kolaylaştırabilmek adına uygulamalar üreteceği bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. Bu farkındalığı oluşturmak için veri maratonu düzenledik. Maraton kapsamında 35 saat içinde öğrencilerimizin kentin bir ihtiyacını düşünüp kod yazarak yarışmasını istedik. 35 saatin sonunda ortaya çıkan uygulamalardan dereceye girenleri belirleyip ödüllerini teslim ettik. Bu uygulamalar içinde işimize yarayabilecek birden fazla uygulama çıktı. Farkındalığı artırmak ve bu verileri sonsuz olasılıklarla kullanılabilecek noktaya getirmek istiyoruz. Her yapılan uygulama sonrasında başka birçok uygulama daha geliştirilebileceğini toplumumuza anlatmaya çalıştık. Bugünkü veri maratonunun amacı tam olarak buydu” şeklinde konuştu.

“PROJELERİN HEPSİ ÇOK FARKLI HAMLELER ATMAMIZI SAĞLAYACAK”

Dünyada çağı yalayabilmenin, veriyi elde etmenin ve bu veriyi en iyi şekilde kullanabilmenin kıymetli olduğunu belirten Başkan Yazıcı, maratona katılan projelerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Depremde afet öncesi anı ve sonrasında vatandaşlarımızın organizasyonunu kolaylaştıracak, görev dağılımını sağlayacak bir program mevcut. Afet alanı bulma konusunda vatandaşlarımıza yardımcı olacak bir uygulamada yine maratondan çıkan projelerden biri. Engelli vatandaşlarımız için Tuzla’daki şarj istasyonlarının bulunmasını sağlayacak, onların hayatını kolaylaştıracak geliştirilebilir bir uygulamada mevcut. Projeler içinde yapay zeka konusunda, Tuzla’da sorunları kendi aralarında paylaşabilecek ve dil çözümleme yöntemi ile söylemleri aktarabilecek bir yazılım da var. Hepsi bizim için çok farklı hamlelere neden olacak, arkadaşları tebrik ediyorum.”

YARIŞMADA BİRİNCİ ZEYREK EKİBİ OLDU

Zeyrek ekibi ‘Afetler için ilçe ölçeğinde otonom örgütlenme’ projesi ile yarışmada birinci olmaya hak kazandı. 3 kişilik ekibin üyelerinden biri olan Hasan Basri Yüksel, “Sosyal fayda odaklı bir proje geliştirdiğimiz için birinci olmak bizi ayrıca mutlu ediyor. Projemizin geliştirilmesi gereken birçok hususu da mevcut. Bu kapsamda Şadi Yazıcı, Tuzla belediyesi ile projeyi geliştirme noktasında birlikte çalışmaya devam edeceğimizi belirtti. Tuzla Belediyesi’nin sahip olduğu veriler çerçevesinde projemiz geliştirilecek ve Tuzla’da yaşayan vatandaşların kullanımına sunulacak, bu yüzden çok mutluyuz. Uygulamanın geliştirilmesinin yanı sıra yarışmanın içinde olmak ayrı bir mutluluktu. 35 saat boyunca bir uygulama geliştirdik ve farklı deneyimler edinme fırsatına sahip olduk. Dolayısıyla hem Tuzla Belediyesi’ne hem tüm paydaşlara çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

“SAHADA KOLAYLAŞTIRMA MİSYONUYLA VAR OLACAĞIZ”

Yüksel projelerinin içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tuzla Belediyesi’nin açık veri platformunda paylaştığı acil durum toplanma alanları veri setini kullanarak uygulamamızı geliştirdik. Bu bir telefon uygulaması olmakla beraber vatandaş adresine en yakın acil toplanma alanını bulabiliyor, güzergâh çizdirebiliyor ve güzergahı yakınlarıyla paylaşmasına izin verebiliyor. Bunun dışında afet öncesinde, esnasında ve sonrasında bu güzergahlarda toplanan vatandaşların, resmi ekipler sahaya inene kadar, 24-48-72 kritik saatleri içinde kendi kendine organize olup sahadaki bilgileri toplamasını, afetzedelere yardımlar gönderebilmesini, bir araya gelmesini kolaylaştıracak bir uygulamayı hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim. Biz sahada kolaylaştırma misyonuyla var olacağız.”

SIRASIYLA YARIŞMADA DERECEYE GİREN EKİP VE PROJELER

Zeyrek ekibi: ‘Afetler için ilçe ölçeğinde otonom örgütlenme’
Syntax Error ekibi: TuzIAI
Hexa ekibi: ‘Tuzlove’
Timusis ekibi: ‘En yakın acil toplanma alanım nerede?’
500T ekibi: TUZLABS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.